Малко след като влакът потеглил от гара Враца между два вагона избухнали пламъци. В същото време кметът на врачанския кв. "Кулата" Страхил Михайлов пътувал с колата си край линията. Той бил и първият, който забелязал пламъците. Докато звънял на полицията и пожарната, кметът успял да привлече вниманието на част от пътниците и началник влака Малин Монов, който спрял композицията на прелеза на кв. "Кулата".

Пламъците били изгасени за минути от жп служителите и пристигналите екипи на полицията и пожарната. Няма пострадали пътници. При огледа е установено, че пожарът е тръгнал от грес и остатъци от масло около спирачната система.

До евакуация на пътници не се е стигнало. След кратък престой за оглед влакът е потеглил. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Враца съобщиха, че причина за инцидента са запушени маркучи на спирачната система.

БДЖ: Не пожар, а дим
Загрели спирачки са причината за появилия се дим под втората талига на пътническия влак от Мездра за Монтана, съобщиха от пресцентъра на БДЖ, на който се позова "Фокус". Компанията категорично заявява, че днес не е възниквал инцидент с влак, при който да бъде нарушена безопасността на влаковото движение.

В участъка между Враца и Бели извор железопътната линия се спуска по наклон и затова се налага постоянно задействане на влаковата спирачка. Както и при другите видове транспортни средства, честото задействане на спирачката води до прегряване, което е нормална експлоатационна ситуация, се обяснява в съобщението на БДЖ. Крайградският пътнически влак е спрял в участъка между гарите Враца и Бели извор, като служителите от локомотивната бригада са използвали пожарогасител, за да охладят загрелите метални елементи от спирачката.

Последна актуализация в 17.30 ч.


През 2008 г. при пожар във влака София-Кардам изгоряха 9 души. Шафнерът на влака Георги Георгиев получи 8 години и 6 месеца затвор, началничката на композицията Иванка Костадинова - 5, а зам.-шефът на предприятието "Спални вагони" в БДЖ - Георги Иванов, беше оправдан.

През ноември 2009 г. избухна пожар в локомотива на бързия ускорен влак София-Бургас. Инцидентът стана преди село Кадиево - между гарите Стамболийски и Тодор Каблешков (област Пловдив). За щастие нямаше пострадали.